MAANDAG – VRIJDAG : 08:30  – 17:00

Volg ons

Beter een goede buurt

“Door het buurtteam heb ik de buurt opnieuw leren én een groep buurtbewoners ontmoet die me inspireren en enthousiasmeren om samen leuke en mooie activiteiten in en voor de buurt te organiseren, zodat we er met nog meer plezier wonen.”

Myriam

Beter een goede buurt

Betrokken buurtbewoners zijn er van overtuigd dat we de buurt mooie, sociale en levendige buurt door ons actief op te stellen en elkaar te betrekken.

Wil je ook met plezier, gezond en veilig wonen in jouw buurt? Dan is saamhorigheid, voor elkaar zorgen en actief meedoen belangrijk.

Gun dit jezelf en je buren!

Stadsdorp

Een stadsdorp is een initiatief van en voor bewoners in een buurt met het doel modern nabuurschap te bewerkstelligen. Hoewel de stadsdorpen aanzienlijk kunnen verschillen door de buurt, de initiatiefnemers en zo meer, zijn er toch drie algemene pijlers waarop elk stadsdorp rust:

  • Stadsdorpen gaan in tegen de anonimiteit van de grote stad;
  • Het creëren van cohesie in de buurt;
  • Activiteiten op basis van interesses van deelnemers.

‘Beter een goede buurt’ is sinds 2020 aangemeld als stadsdorp, zie:
www.stadsdorpenamsterdam.nl/stadsdorp/stadsdorp-beter-een-goede-buurt

De Hoofddorppleinbuurt

De buurt is gebouwd in de jaren twintig als onderdeel van het Plan West op het in 1921 geannexeerde grondgebied van de vroegere gemeente Sloten. Enkele straten bij de Jacob Marisstraat zijn nog gebouwd door de gemeente Sloten. De straatnamen zijn genoemd naar 19e-eeuwse schilders en plaatsen ten zuidwesten van Amsterdam. Sinds 1927 is de buurt via de Zeilbrug verbonden met de omgeving van de Amstelveenseweg.

Vanaf 1929 had tramlijn 1 zijn eindpunt op het Hoofddorpplein. Deze lijn werd in 1948 afgelost door tramlijn 2, die in 1975 werd verlengd via de Heemstedestraat naar Slotervaart.

​Tot de indeling in stadsdelen maakte de Hoofddorppleinbuurt onderdeel uit van het Overtoomse Veld. Vanaf 1990 werd de buurt ingedeeld bij stadsdeel Zuid, tussen 1998 en 2010 was dit Oud-Zuid. De Hoofddorppleinbuurt is voornamelijk een woonbuurt, er zijn relatief weinig bedrijven en andere instellingen, hoewel het winkelaanbod vrij groot is.

Sinds medio 2010 zijn er in de Hoofddorppleinbuurt ontwikkelingen gaande die wijzen op gentrificatie: er verhuizen veel studenten, starters en jonge gezinnen naar de buurt, wat heeft geleid tot een opbloei van horecagelegenheden en opgeknapte appartementen.

Een wandeling door de Hoofddorpleinbuurt: een fascinerend stukje stad

https://onsamsterdam.nl/een-wandeling-door-de-hoofddorppleinbuurt

Bekijk informatie over meer dan 100 onderwerpen voor de wijk Hoofddorppleinbuurt:

https://allecijfers.nl/wijk/hoofddorppleinbuurt-amsterdam